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FAQ
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Sharon Harder
President, C3 Advisors, LLC

Face-to-face encounter documentation continues 
to be the top reason for claim denials by Medicare 
and Medicaid review contractors, and recent 
changes to face-to-face rules by CMS make it 
more important than ever for agencies to review 
and understand documentation standards. 

Renowned compliance and policy expert, Sharon 
Harder, President of C3 Advisors, recently 
presented an important webinar that equipped 
home health and hospice organizations with 
face-to-face documentation standards that can 
withstand medical review scrutiny. This webinar is 
now available to watch on-demand. 

Home Health

Diagnosis and encounters  
Q: Does the primary reason for the encounter need 
to be the same as the primary reason the patient 
requires home health services? For example, if the 
primary reason that the patient requires home health 
was discovered during an encounter that began for 
another reason, is this still acceptable?
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A: According to 42 CFR § 424.22, the face-to-face 
(F2F) encounter must be related to the “primary 
reason the patient requires home health.” This 
stops short of saying that the initial reason for the 
encounter must also be related. Thus, information 
about the patient that is discovered during the 
encounter, whether or not that information formed the 
initial basis for the encounter, would be sufficient to 
meet the requirement.  

An example of this concept could be as follows:  
A patient with both hypertension and diabetes sees 
his primary care physician (PCP) for a quarterly 
checkup in advance of a prescription renewal for his 
hypertension meds. During the visit, it is discovered 
that the patient has a new stage 2 diabetic foot 
ulcer for which home health wound care services 
are needed. Even though the initial reason for the 
encounter was something different, the fact that 
the diabetic ulcer was found during the encounter 
qualifies it (for purposes of the F2F) for a start of care 
(SOC) with a primary diagnosis related to the wound. 

On the other hand, if the encounter documentation 
mentions only the diabetes diagnosis as part of the 
patient’s personal medical history (PMH), without 
mention of the foot ulcer, that would likely not qualify 
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the physician visit for purposes of determining the 
patient’s eligibility. In that case, another physician 
encounter to address and diagnose the foot ulcer as 
well as the need for home health would be necessary.  

Regarding inpatient encounters, be 
careful with the documents that you 
select to serve as the F2F. For example, 
an admission history and physical 
examination (H&P) may show evidence of 
a clinical encounter but may not support 
later clinical findings that specifically relate 
to the patient’s need for home health. A 
classic example is the patient who goes 
to the ER with symptoms that could be 
suggestive of several different problems. 
The H&P mentions only the symptoms 
without specifically associating them with 
a condition that is later diagnosed for the 
first time. In this case, the H&P as the 
F2F could fail on the technicality that the 
inpatient stay is confirmed but the reason 
for the stay is not. 

Q: How closely does the F2F need to match the 
referring diagnosis? For example, if a patient has a 
PCP appointment to manage diabetes, but later, the 
caregiver calls to report a new diabetic foot ulcer, 
can the prior visit focused on diabetic care be used 
for the home health wound care, given that the ulcer 
is related to the patient’s diabetes?

A: No. The home health focus of care, which is the 
wound, was not evident at the time of the PCP visit 
even though its underlying chronic cause was. Without 
the presence of the wound being mentioned in the 
physician note, the relationship between the physician 
visit and the home health skilled need is not proven.

Q: Can a claim be denied for payment on the basis 
that the diagnosis on the F2F does not match the 
home health primary diagnosis?

A: Neither the regulation nor the sub-regulatory 
guidance establishes the need for the diagnoses to 

match between the encounter and the plan of care 
(POC). Moreover, CMS addressed this issue when it 
stated in the 2011 Home Health Final Rule that there 
was no intent that “those who enforce the provision 
would take such a literal interpretation to look for a 
cause-and-effect relationship between a diagnosis on 
the physician’s claim and the diagnosis on the home 
health claim.” This issue seemed to come up during 
Pre-Claim Review and has resurfaced with the Review 
Choice Demonstration (RCD). When agencies are 
confronted with denials or non-affirmations related to 
diagnosis matching, the point should be argued either 
through a conversation with an RCD supervisor or in 
the case of a claim denial, through appeal.

Q: If the primary diagnosis is aftercare following 
a joint replacement, should we use the actual 
surgical note for the F2F, or will the pre-op physician 
encounter suffice?

A: In this scenario, the primary reason for home health 
services is the joint replacement, which would not 
have happened during the pre-op exam. Thus, that 
documentation will not suffice for the F2F, and the 
post-op or procedure note should be used instead.  

Q: If we admit a patient with a primary diagnosis of 
dementia, can the related diagnosis be listed on the 
encounter under Past Medical History? Or does it 
have to state that dementia is an active diagnosis?
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A: The reason for home health must be based on a 
patient’s current (rather than past) condition. Usually 
dementia does not resolve; however, if it is not the 
focus of the encounter, and is listed as a past problem, 
then the F2F would likely fail for lack of the required 
relationship with the home health skilled need. 

Denials and F2F timing
Q: If, as a result of an Additional Development 
Request (ADR), the Medicare Administrative 
Contractor (MAC) denies a claim based on the F2F 
encounter, can the denial be appealed? 

A: Yes, as long as the agency has a good argument 
for why the F2F encounter documentation is valid. In 
fact, you should always appeal a denial unless there 
is clear and irrefutable information in the record that 
supports the denial.  

The denial code will most likely be 5FF2F, which 
states that “the physician certification was invalid 
since the required face to face was invalid/untimely/
missing.” The granular error information will tell you 
more specifically about the rationale for the denial 
and its regulatory basis. This information will enable 
you to make a more convincing argument in favor 
of payment. Just be sure in the text of the appeal to 
point out specifically why the reviewer’s conclusion 
was incorrect. 

Q: When is a F2F encounter considered late?

A: There are two scenarios in which the encounter 
could be considered “late”, and therefore, invalid. The 
first is when the encounter occurs on a date that is 
beyond the 30th day following the SOC, keeping in 
mind that the SOC is considered Day 0. The second 
is when the encounter is performed within the 30-day 
period following the SOC but after the patient was 
discharged and no longer under the care of the home 
health team.

Telehealth encounters 
Q: Under what circumstances are remote encounters 
permissible for the conduct of home health F2F 
encounters?

A: When the public health emergency (PHE) was 
declared, CMS imposed § 1135 Waivers, one of 
which addressed home health F2F encounters. It 
noted that encounters could be conducted through 
telehealth applications or other remote services 
utilizing both audio and video capabilities. The 
permissibility of using telehealth for home health 
F2F encounters is limited to the duration of the PHE; 
however, when the PHE is lifted, the site restrictions 
that apply to telehealth services will be reimposed. 
This will eliminate the ability of a physician or allowed 
practitioner to conduct a telehealth visit with the 
patient while the patient is at home.

Encounter documentation 
Q: Is the inclusion of vital signs a necessary 
component of F2F encounter documentation? 

A: No. There is no requirement to list the patient’s 
vital signs on the F2F. In fact, some documents that 
CMS has specifically pointed out as being acceptable 
forms of documentation (for example, a Discharge 
Summary) would not have this information. The only 
requirement is that the relationship between the 
encounter and the patient’s skilled home health need 
must be clearly established. 

Q: If a patient is admitted directly from an inpatient 
stay, is the agency permitted to still use another 
record, such as the last physician progress note, in 
lieu of inpatient documentation? 

A: Yes. You can use any documentation that meets 
the standard in terms of its origins and timing. There 
is no regulatory requirement that an agency must use 
inpatient documentation even though the patient may 
be coming from an inpatient stay. 

Q: If the F2F was performed after the SOC, does the 
date of the encounter still need to be included on the 
POC? 

A: Irrespective of when the encounter is performed, 
the physician must still document the date of the 
encounter.
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Q: What are the most common documents used for 
F2F encounter documentation? 

A: When patients are coming from an inpatient stay, 
the most common encounters are captured in the 
form of:

•	 The inpatient discharge summary

•	 An inpatient progress note for an encounter 
performed by a qualifying physician or practitioner 

•	 An inpatient history & physical (H&P) 

•	 Surgical procedure or post-op notes 

When a patient is coming from a community referral, 
the acceptable form of the F2F note is the physician 
or practitioner progress note. 

Certification and signing 
Q: Is certifying the same as signing the POC?

A: No. When a physician or allowed practitioner 
provides a certification, it is a statement that confirms 
the patient’s eligibility for home health services. The 
certification statement is different than the orders for 
service that also appear on the POC. In the absence of 
the certification of the patient’s eligibility, there can be 
no services.

Q: Can nurse practitioners (NP) and physician 
assistants (PA) still certify eligibility and sign the 
POC? 

A: Generally, yes, as long as applicable state 
regulations permit the practice. This change came 
about from the CARES Act that was passed in March 
2020 and it is permanent; however, your state must 
also permit the practice. Remember that when 
there is a difference between a federal and state 
regulation, the more stringent of the two would apply. 
Thus, if your state does not allow the practice, these 
practitioners would not be able to certify eligibility and 
sign the POC. 

Q: For a patient who has not had an inpatient stay 
before directly proceeding to home health, can the 
NP perform the F2F encounter while the physician 
signs the POC? 

A: No. Unless the patient is coming from an inpatient 
stay where the inpatient documentation is being used 
for the F2F or the F2F was performed by a nurse 
midwife, the individual who performs and signs the 
F2F must also certify eligibility and sign the POC. This 
was the regulatory change that was added in 2020.

Inpatient setting 
Q: Is an assisted living facility or a supportive living 
facility considered an inpatient setting for purposes 
of the F2F?
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Hospice 

Q: For hospice, does the NP who performs the F2F 
need to be a company employee, or can the hospice 
use an independent contractor for this purpose? 

A: The NP performing the hospice F2F encounter 
must be a hospice employee. 

Q: Many hospice patients have the hospice medical 
director as their designated attending physician. 
Does this mean that the hospice physician, who is 
also serving as the patient’s attending physician, is 
precluded from performing the F2F? 

A: No. In that instance, the physician would be 
considered the hospice physician with that privilege. 
The prohibition refers to attending physicians who are 
not a part of the hospice team. 

Q: If a hospice patient needs to be discharged in the 
event of a failure to timely conduct the F2F, does the 
hospice also have to file a revocation? 

A: If the hospice fails to perform the F2F in a timely 
manner, the patient is no longer eligible for the 
Medicare benefit, which means that the hospice would 
be obligated to discharge the patient from Medicare 
only; this means that it would be a pay-source change 
but not a true discharge. The patient’s care would be, 
until the F2F error is cured, the hospice’s liability. 

Q: Must hospice patients be homebound? 

A: There is no homebound status requirement for 
hospice.

A: No. Only short-stay acute care hospitals, skilled 
nursing facilities, inpatient rehabilitation facilities, 
long-term care hospitals and critical access hospitals 
would be considered inpatient settings.
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